wtorek, 19 lutego 2013

Tęczowe cupcakes

A dziś coś zarówno pysznego jak i pięknego!Cupcakes tęczowe z pyszną kremową czapą. Bardzo słodkie, ale niesamowicie kuszące! Polecam serdecznie :) Sprawdzą się na wszelkich przyjęciach, uroczystościach albo tak jak u mnie, do sobotniej kawy. Niektórzy pewnie będą zniechęceni widząc barwniki, ale zapewniam, że używa się ich mało i rzadko, więc raczej trwałego uszczerbku na zdrowiu nikt nie dozna... A chyba rana na jakiś czas warto zjeść coś tak ładnego :)

Tęczowe babeczki z kremem maślanym

Składniki na 12 babeczek:
 Na babeczki:
Połowa kostki miękkiego masła
2 jaja
Szklanka cukru lub odpowiadająca ilość słodzika do pieczenia
4 - 5 łyżek mleka
Szklanka pszennej mąki
Niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropli aromatu 
Barwniki spożywcze

Na krem:
Połowa kostki miękkiego masła
3 duże łyżki cukru pudru
Aromat waniliowy/ odrobina ziarenek wanilii

Przygotowanie:
Masło utrzeć z jajkami i cukrem na gładką masę, dodać resztę składników i miksować do całkowitego połączenia składników. Masę podzielić na tyle części ile kolorów chce się uzyskać, do każdego dodać odrobinę barwnika, wymieszać.
Do papilotek wkładać po łyżeczce każdego koloru w dowolnej kolejności. Nie pszekraczać 2/3 wysokości papilotki ciastem (ja przekroczyłam...)
Piec 20 minut w 180 stopniach.

Krem:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem/ wanilią na gładką, białą masę, dekorować ostudzone babeczki.

Smacznego! 

 


(Kaloryczność z cukrem)


Dołączam do akcji!


2 komentarze: