Tęczowe babeczki z kremem maślanym
Składniki na 12 babeczek:
Na babeczki:
Połowa kostki miękkiego masła
2 jaja
Szklanka cukru lub odpowiadająca ilość słodzika do pieczenia
4 - 5 łyżek mleka
Szklanka pszennej mąki
Niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropli aromatu
Barwniki spożywcze
Na krem:
Połowa kostki miękkiego masła
3 duże łyżki cukru pudru
Aromat waniliowy/ odrobina ziarenek wanilii
Przygotowanie:
Masło utrzeć z jajkami i cukrem na gładką masę, dodać resztę składników i miksować do całkowitego połączenia składników. Masę podzielić na tyle części ile kolorów chce się uzyskać, do każdego dodać odrobinę barwnika, wymieszać.
Do papilotek wkładać po łyżeczce każdego koloru w dowolnej kolejności. Nie pszekraczać 2/3 wysokości papilotki ciastem (ja przekroczyłam...)
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Krem:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem/ wanilią na gładką, białą masę, dekorować ostudzone babeczki.
Smacznego!
(Kaloryczność z cukrem)
Dołączam do akcji!
Bardo oryginalne. Już dodaję do akcji :-)
OdpowiedzUsuńśliczne babeczki wyszły ;)
OdpowiedzUsuń