niedziela, 24 lutego 2013

Zimny jabłecznik z kremem

Ciasto, które podbiło serce moje i całej mojej rodziny. Zasadniczo każdy kto go próbuje mówi, że jest pyszne, czyli coś w tym jest :) Coś na trochę cieplejsze dni. Idealnie słodko-kwaskowe, szybkie i tanie do przygotowania szczególnie, jeśli w jabłkowym sezonie zrobiliście sobie weki z musu jabłkowego i teraz chcecie go wykorzystać w jakiś ciekawy sposób. No i co również ważne ciasto to jest całkiem niskokokaloryczne, można sobie spokojnie pozwolić na dwa kawałki.Polecam bardzo serdecznie!

Zimny jabłecznik 

na orzechowym biszkoptowym spodzie z galaretką z jabłek i kremem maślano-budyniowym

Składniki:
Na biszkopt:
3 jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka zmielonych na pył orzechów włoskich
1 łyżka oleju

Na masę jabłkową:
2 kg jabłek LUB duży słoik musu jabłkowego
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
cukier do smaku (zależnie od słodkości musu)

Na krem:
2 śmietankowe budynie
2/3 litra mleka
Kostka masła, miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Orzechy zmielić na pył (aby wyszła łyżka pyłu orzechowego należy zmielić 2 - 2,5 łyżki orzechów). 
3 białka ubić na sztywno, po ubiciu dodać cukier. Miksując dodać żółtka. Wsypać mąkę, dodać olej i wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem, przelać masę i piec 25 minut. Upieczony rzucić o podłogę z wysokości ok. 30 cm i studzić w wyłączonym piekarniku.

Masa:
Jabłka udusić, posłodzić do smaku. Jeśli używamy musu, podgrzać go do momentu wrzenia. Do gorącego musu wsypać proszek galaretek i jeszcze 2 minuty podgrzewać na gazie do połączenia składników. Dosłodzić do smaku. Ostudzić do momentu w którym zacznie powoli tężeć, ale na tyle żeby można było to przelać. 

Krem: 
Budynie ugotować według przepisu jednak użyć tylko 2/3 litra mleka na oba. Ostudzić przykryty folią. Masło (koniecznie miękkie) utrzeć z cukrem pudrem i dodać ostudzony budyń. Zmiksować. Można dodać łyżkę mleka dla puszystkości lub doprawić łyżką rumu dla zaostrzenia smaku. 

Kiedy już wszystko będzie ostudzone Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową i zostawić do stężenia w lodówce na ok. godzinę. Po tym czasie jeśli widzimy, ze masy się nie zmieszają wyłożyć krem. Ozdobić wiórkami czekolady lub kakao, chłodzić jeszcze ok. 1,5 - 2h. 

Smacznego!




Dodaję do akcji:

1 komentarz:

  1. Śliczny jabłecznik i na pewno pyszny :)) Robię trochę podobny, więc mniej więcej mogę sobie wypobrazić jak smakuje :))) a uwielbiam kremy budyniowe, więc muszę Twój sposob kiedyś wypróbować :))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie się do mojej Jabłuszkowej akcji :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń