poniedziałek, 18 lutego 2013

Bantoffee pie

Kiedy wszystko się wali i dzieją się rzeczy, których za nic w świecie się nie spodziewaliście trzeba jakoś się pocieszyć. A wiadomo, że słodycze to najlepsi pocieszyciele. Tak właśnie to super słodkie i kaloryczne ciasto znalazło się w mojej lodówce - musiałam sobie przywrócić trochę wiary, że dobrze rzeczy nie zniknęły z tego świata. I powiem wam jedno - działa :)

Bantoffee pie

czyli kruche czekoladowe ciasto z kajmakiem, bananami i bananową bitą śmietaną



Składniki na formę 25 cm (12 kawałków):

Na ciasto: 
 220 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
120 g masła, chłodnego
1 żółtko
Łyżka kakao
60 g wody 

Dodatkowo:
Puszka masy krówkowej (kajmaku) 400g
Duże opakowanie śmietany kremówki (u mnie 330g)
Łyżka cukru pudru
Łyżeczka rozpuszczonej w małej ilości wody żelatyny
4 banany, dojrzałe
 Starta czekolada/ kakao do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę, kakao i cukier wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać razem. Zrobić "wulkan" i do dziurki wlać żółtko i część wody. Zagniatać dolewając wodę. Wyrobione ciasto włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Rozwałkować między dwoma foliami lub podsypując bardzo delikatnie mąką.
Przełożyć do formy na tartę (lub jak ja, do tortownicy) wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Zrobić dziurki widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć (grochem, fasolą, kamyczkami...)
Piec 15 minut w 200 stopniach z folią, wyjąć, zsypać obciążenie, zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.

Po wystudzeniu ciasta wyłożyć na nie masę krówkową, schłodzić.
W tym czasie ubić śmietanę, dodać łyżkę cukru pudru i żelatynę, wymieszać. Jednego banana zblendować i dodać do ubitej śmietany, schłodzić. Resztę bananów pokroić w 0,5 cm plasterki i ułożyć na masie krówkowej. Schłodzoną bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać czakoladą lub kakao. Chłodzić jeszcze ok. 2 godziny. 

Smacznego! 

 

   

2 komentarze: