piątek, 25 stycznia 2013

Tarta cytrynowa na kruchym czekoladowym cieście

Miałam niesamowitą ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie kwaskowego. Innego niż zwykłe ciasto a jednak bardziej konkretnego niż ciasto z kremem. No i wpadłam na pomysł idealny :


Kremowa tarta cytrynowa na kruchym czekoladowym spodzie

Składniki na formę 27 cm:

 Na ciasto: 
 220 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
120 g masła, chłodnego
1 żółtko
60-70 g wody

Na masę:
Sok z trzech cytryn
Miąsz z dwóch cytryn (bez skóry i błonek)
Cały budyń cytrynowy + łyżeczka mąki/ skrobi ziemniaczanej
4 jajka
180 g cukru do wypieków/ pudru
5 łyżek (ok. 100- 120g) śmietany 18% lub serka jak do sernika
Żółty barwnik dla podkreślenia koloru


Opcjonalnie:
Pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Cukier puder
Kandyzowane pomarańcze / cytryny



Ciasto: 
Mąkę, kakao i cukier wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać razem. Zrobić "wulkan" i do dziurki wlać żółtko i część wody. Zagniatać dolewając wodę. Wyrobione ciasto włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Rozwałkować między dwoma foliami lub podsypując bardzo delikatnie mąką.
Przełożyć do formy na tartę (lub jak ja, do tortownicy) wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Zrobić dziurki widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć (grochem, fasolą, kamyczkami...)
Piec 15 minut w 200 stopniach z folią, wyjąć, zsypać obciążenie, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.
Po upieczeniu posypać spód startą czekoladą (opcjonalne, ale daje świetny smak. Warto jednak zapamiętać, że mleczna czekolada wymaga zmiejszenia ilości cukru w masie, myślę, że spokojnie można odjąć 40 g).

Masa:
Wszystkie składniki zmiksować razem na jednolitą masę, którą wylać na ostudzony kruchy spód.
 Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Jeśli ktoś decyduje się na kandyzowane cytrusy na wierzch należy włozyć je po 10 minutach pieczenia tarty (żeby się nie zatopiły).
Gotową tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez :)

Smacznego!


P.S. Robiłam z połowy porcji ciasta więc nie zwracajcie uwagi na to jakie jest cieniutkie na zdjęciach :)

Kaloryczność:
Całość -3680 kcal
Porcja przy 10 kawałkach - z czekoladą 370 kcal / bez czekolady - 330 kcal

2 komentarze:

  1. piękny intensywny kolor i zapewne też taki smak.. moje ulubione ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, wygląda i smakuje świetnie :) Bardzo polecam! :)

      Usuń