niedziela, 13 stycznia 2013

Roladki z kurczaka w cieście francuskim

To jest przepis na coś pysznego, prostego a niezwykle efektownego. Na początku sceptycznie podchodziłam do połączenia ciasta francuskiego z mięsem, ponieważ zawsze jadłam je jedynie na słodko. Teraz już wiem jak głupie to było! Wychodzi naprawdę pysznie :)

Roladki z kurczaka w cieście francuskim

 

Przepis na 8 roladek, czyli dwa obiady dla 4 osobowej rodziny. Chyba, ze to rodzina głodomorów ;)


3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500g)
2 arkusze ciast francuskiego
ok 7-8 pieczarek
1 średniej wielkości papryka
2 ząbki czosnku
100 g żółtego sera startego
żółtko
oliwa
mleko
przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, pieprz, sól

Przygotowanie:

Każdą z piersi przekroić wzdłuż na ok 3 plastry. Każdy z 6 plastrów rozbić delikatnie tłuczkiem i umieścić w misce. Przygotować marynatę z około 2 łyżek oliwy, pół szklanki mleka, 4 łyżeczek słodkiej papryki i 2 ostrej papryki. Dopełnić wodą. Marynatą zalać mięso i upewnić się, że znajduje się ona także między plastrami. Zostawić na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, oczyścić i także skroić w kosteczkę. Rozgrzać olej/ oliwę na platelni i podsmażyć warzywa. Po ok. 4 minutach gotowania dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Smażyć jeszcze ok. 4 minut. Po tym czasie dodać przyprawy do smaku (polecam z bazylią, oregano i pieprzem ziołowym). Nie zapomnijcie o soli!

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki/ rozmrozić tak, żeby było w temperaturze pokojowej.
Każdy z arkuszy rozwinąć i przekroić na 4 równe części.

Zamarynowane mięso rozłożyć i dodać 1 łyżkę usmażonych warzyw i 1 łyżkę startego sera. Rozłożyć równo po całej powierzchni mięsa. Następnie zwinąć w rulonik uważając, żeby nie wypadło za wiele farszu. Tak przygotowaną roladkę ułożyć na kawałku ciasta francuskiego.
Następnie zawinąć jak jest to tutaj bardzo ładnie pokazane: Warkocz francuski

Roladki ułożyć na papierze do pieczenia i posmarowac rozbełtanym żółtkiem.
Piec 30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (po około 20 minutach przykryłam je folią aluminiową, aby nie spiekły się z wierzchu).

Na zdjęciu podane na sałatce z rukoli, cykorii i sałaty lodowej z dodatkiem pestek granatu i sera gorgonzola.

Smacznego!

Kaloryczność: 
3430 kcal/ całość
430 kcal/ sztuka (przy 8 roladkach)

http://dziennik.ilewazy.pl/mojeprodukty/c8165f











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz